Historie

1921-Toen het allemaal begon

 

In hartje Tokyo heeft de grootvader Hirokazu Mizutani Mizutani, Yorigi Mizutani als kapper heeft hij een klein werkplaatsje ingericht om kappersscharen te maken. Hij was gewoonweg niet tevreden over de kappersscharen die er op dat moment te krijgen waren. In het begin heeft hij ze alleen gemaakt voor zichzelf. Snel was er echter een grotere productie plaats in plaats van een kleine scharensmederij. 

 

MIZUTANI SCISSORS! was geboren. Later droeg de grootvader het over aan zijn zoon Motokazu Mizutani. Deze heeft zich toen snel (door de grote vraag, en de grote concurrentie van grote bedrijven) laten overtuigen om als voorproducent te gaan werken. Zo kon hij zich helemaal op de scharen en de kwaliteit focussen, hij verloor echter snel het contact met de kappers. De druk van de afnemers werd steeds groter, dit werd hem bijna fataal. Toen kwam Hirokazu Mizutani de zoon in beeld, zijn interesse in de werkplaats van zijn vader werd steeds groter. Al van kinds af aan was hij er immers opgegroeid en was het zijn speeltuin geweest.

De interesse groeide dag tot dag, tot hij op 39 jarige leeftijd het bedrijf overnam onder voorwaarde dat hij zelf contact mocht zoeken met kappers en de scharen mocht verkopen. Zijn interesse in kwaliteit en design was groot. Snel werd de kleine firma een grote speler op de markt vanwege hun goede naam. In 2001 werd er contact gelegd met Europa, waar vol verwondering werd gereageerd op het feit dat zijn scharen geen merk droegen. ‘Waarom een merk, het is toch voldoende dat onze scharen goed zijn’ was zijn reactie. De verhouding en de ogen van de scharen waren niet gemaakt voor de Europese markt, dit omdat er in Japan anders geknipt word. De snijbladen waren te lang en de ogen te klein. De Europese interesse was echter gewekt en Hirukazu wilde alles weten over deze markt. Het contact bleef en werd uitgebreid aangezien Peterli & Peterli deze markt kenden en al meer dan 15 jaar ervaring met Japanse scharen had.


Met hulp van vooraanstaande Duitse kappers werd er getest, beoordeeld en aangevuld. Elke kleine opmerking werd serieus genomen. Staal werd gezocht en beoordeeld en aangepast, toekomstbestendige ergonomische designs werden gemaakt. Op verzoek werd de eerste schaar van Damast staal gemaakt. De scharen van Mizutani waren gereed voor de Europese markt. De volgende jaren werden gemarkeerd door innovatie. Voor elke uitdaging die hem gegeven werd presenteerde hij met bravour de oplossing. Ondertussen won Mizutani en Japan prijzen voor Kwaliteit en Design. In Europa stond alles echter nog aan het begin. Het was een kwestie van tijd totdat men hier Mizutani ontdekte. In 2011 was het zover dat de collectie klaar was om met design en innovatie de Europese kappers markt op te gaan en deze te veroveren. De dank aan de Duitse kappers was groot, bekroond werd dit met een eerste prijs bij de Salonstar in 2011 dat dit geen toeval was bleek in 2012 toen wederom de 1e prijs werd gehaald bij de Salonstar. Alle verwachtingen van Peterli & Peterli en Hirokazu Mizutani werden overtroffen. Ze danken alle Duitse kappers die bij hebben gedragen aan dit succes.